13 Ekim Dünya Görme Günü
13 Ekim 2022

13 Ekim Dünya Görme Günü

‘’Dünya Görme Günü” önlenebilir körlük ve görme kusurlarınaküresel olarak dikkat çekmek ve bireylerde farkındalık yaratabilmek için her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü düzenlenen çok önemli bir gündür.

 

Görme duyusu, hayatın her alanında oldukça önemlidir. Gözlerimiz hayata açılan pencerelerimizdir. İnsanoğlu bildiklerinin yüzde sekseninigörme yoluyla öğrenir. Öğrendiklerini uygulama konusunda da görme yetisi çok önem arz eder. Görme olmadan yürüme, okuma, eğitim ve çalışma gibi yaşam kalitesinin arttırılması için gerçekleştirdiğimiz pek çok eylem maalesef güçleşmektedir. Görme bozukluğu, zamanında müdahale edilip tedavi edilmez ise ise yaşam boyu birey için ciddi ve kalıcı olabilecek sonuçlar doğurabilir.

Görme ile ilgili DSÖ verilerine göre, görme bozukluğuna sahip kişilerin işsiz kalma ve motorlu kazalara maruz kalma oranı sağlıklı kişilere göre 3 kat daha fazladır. Görme bozuklukları yaşayan kişilerde yine depresyon ve kaygı 3 kat fazla görülürken, düşme oranı 2 kat fazla görülmektedir.

Göz, yaşlanma sürecinden en çabuk etkilenen duyu organıdır. Kimi zaman da yaşa bağlı olarak ortaya çıkan ciddi hastalıklar (glokom, sarı nokta hastalığı,katarakt vs) gözü etkileyebilmektedir. Göz beynin bir uzantısı olduğu için başka hastalıklarda görme yeteneğini etkileyebilmektedir. Ancak bilim bize görme kayıplarının yüzde 80’inin önlenebilir olduğunu söylemektedir.Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre küresel olarak, 1 milyar insanın önlenebilecek veya henüz çözülmemiş bir görme bozukluğu vardır. 

Yaşam boyu göz rahatsızlıkları ve görme bozukluğu ile mücadele için sağlığın teşviki, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, gerektiğinde hasta rehabilitasyonu için etkili müdahaleler mevcuttur. Bazıları, uygulanması kolay ve uygun maliyetli olanlardır. Çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama çalışmaları da bu programlar içindedir. Ülkemizde çocukluk çağında göz ve görme taraması programları yürütülmektedir.

Göz sağlığının korunması için;

  1. Yeni doğan ve 1,5-3 yaş arası çocuklarda mutlaka göz muayeneleri yapılmalı. Okul öncesi muayeneler ve çocuk büyüdükçe yapılan senelikveya daha sık olan takipler ihmal edilmemelidir.
  2. Şaşılık çocuklarda estetik bir kusur değildir. Göz tembelliğine neden olabilir. Bu nedenle fark edildiği anda hemen göz doktoruna gidilmelidir.
  3. 35 yaştan itibaren 1 veya 2 yıllık aralıklarla düzenli göz muayenesine gidilmelidir. Özellikle ailesinde glokom, sarı nokta hastalığı olanlar takiplerini ihmal etmemelidirler.
  4. Bilgisayar başında gözler sık sık kırpılmalı. Ekran başında çok zaman geçiriliyorsa, dünyada genel kabul gören 20-20-20 kuralı uyarınca odak sık sık değiştirilmeli. Yani her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca 20 feet(6 metre) veya daha uzağa bakılarak gözler rahatlatılmalıdır.
  5. Sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Düşük karbonhidratlı, bol Omega-3 içeren Akdeniz tipi beslenmeye özen göstermek gereklidir.
  6. Akraba evliliği hiçbir şartta yapılmamalıdır.
  7. Sigara kullanımından uzak durulmalıdır.
  8. Mutlaka açık havada zaman geçirilmeli ve fiziksel egzersize önem verilmelidir.

 

13 Ekim Dünya Görme Günümüz kutlu olsun!