Karaciğerini Sev!Dünya Hepatit Günün’nde Bilinçlen,Bilinçlendir!
27 Temmuz 2023

Hepatit Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü'nün Hepatit B ve C'yi ortadan kaldırma hedefini içeren “Viral Hepatit Küresel Stratejisi”; 2030 yılına kadar 300 milyonun üzerinde insanın hayatını değiştirmek amacıyla bir araya gelerek viral hepatiti ortadan kaldırmayı hedefleyen “No Hep” hareketini başlatmıştır. Toplumlarda halen en temel sağlık problemlerinden biri olan viral hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile her yıl 28 Temmuz, Dünya Hepatit Günü olarak anılmaktadır. Viral hepatitle mücadele eden her aktivite, hepatit türlerini ortadan kaldırmaya yönelik bir adım olacaktır.

Hepatit Nasıl Bulaşır?

Hepatit çoğunlukla virüslerden bulaşmaktadır. Hepatit hastalığının 7 türü olup A, E, F tipi hepatitler, virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile oluşmaktadır. B, C, D, G türü hepatitler ise kan, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır.
 
Hepatit A, Hepatit A virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Ülkemizde, genellikle okul çağı çocuklarında sık görülür. Tuvalet hijyeni zayıflığına bağlı olarak kullanım sonrası ellerin yıkanmaması ve sonrasında yiyecek ve içeceklere teması sonucu kişiden kişiye aktarım yolu ile bulaşabilmektedir. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde hepatit kolayca yayılabilir.
 
Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüsler ise sessizdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Çoğu enfekte yetişkin, Hepatit B virüsünden bir problem olmadan kurtulabilir. Ancak bazı yetişkinler ve çoğu enfekte bebek ve çocuk virüsten kurtulamaz ise kronik enfeksiyon gelişebilmektedir.

Hepatit’ten Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, manikür-pedikür aletleri gibi kişisel malzemeler paylaşılmaktan kaçınılmalıdır.
  • Dövme veya piercing yaptırırken hijyen ortamının sağlandığından ve temiz iğneler kullanıldığından emin olunmalıdır.
  • Berbere gidildiğinde kullanılmamış tıraş bıçağı ve sterilize edilmiş ustura kullanıldığından emin olunmalıdır.
  • Cinsel ilişki sırasında, özellikle de çok eşli cinsel yaşam tercihlerinde mutlaka korunulmalıdır.
  • Uyuşturucu kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Sağlık görevlileri enjeksiyon ile gerçekleştirilen uygulamaları güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli ve tek kullanımlık enjektör kullanılmalıdır.
  • Anne olmak isteyenler ve hamileler mutlaka B tipi virüs taraması için test yaptırmalıdır.
  • Ailede, özellikle çekirdek aile içerisinde sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırmalıdır.