1-30 Eylül Dünya Alzheimer Ayı
04 Eylül 2023

Dünya Alzheimer Farkındalık Ayı

Alzheimer hastalığı, hafızayı ve düşünme becerilerini ve sonunda en basit görevleri yerine getirme yeteneğini yavaşça yok eden geri dönüşü olmayan, ilerleyen bir beyin hastalığı olarak tanımlanmaktadır.

Alzheimer hastalığı kimlerde ve ne sıklıkta görülür?

 Alzheimer hastalığı genellikle yaşlılıkta ortaya çıkan bir hastalıktır. Altmış beş yaş üzerindeki kişilerde görülme sıklığı %10 civarındadır. Görülme sıklığı, yaş arttıkça yükselmekte ve 85 yaş üzerindekilerde %45’e ulaşmaktadır. Alzheimer hastalığı bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak düşük oranda ailesel bir yatkınlık olabileceği düşünülmektedir.

Alzheimer hastalığı risk faktörleri nelerdir?

Yaş, eğitim, cinsiyet, ırk, sosyal statü, aile öyküsü, yaşam biçimi, çalışma koşulları, yetersiz beslenme, vitamin eksikliği, kanser, obezite, kalp damar hastalıkları, down sendromu, travmaya bağlı beyin hasarı, depresyon ve enfeksiyon hastalıklarının varlığı Alzheimer hastalığı ile ilişkili başlıca risk faktörleridir.

TedaviYöntemi

Alzheimer hastalığını işaret eden yukarıdaki belirtileri yaşayan kişiler vakit kaybetmeksizin bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Hekim tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda Alzheimer teşhisi alan hastalarda tedavi süreci hastanın yaşı, hastalığın ilerlemişlik düzeyi ve eşlik eden diğer hastalıklar da göz önünde bulundurularak kişiye özgü olarak planlanır. Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bazı uygulamalar ile hastalığın hastada oluşturduğu semptomların azaltılması veya ortadan kaldırılması ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması mümkündür.

 

Alzheimer’den korunmada:

• Düzenli egzersiz yapmak

• Sağlıklı Beslenmek

• Hayvansal yağları az tüketmek

• Sigaradan uzak durmak

• Olumlu düşünmek

• Zihni aktif tutmak

• Sosyalleşmek önemlidir.