Acil Tıp Kliniği
15 Kasım 2024

Acil Tıp Kliniği Genel Bilgi

Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde resmi olarak 08.07.2010 tarihinde Sağlık Bakanlığı’nın 9607 sayılı oluru ile Acil Tıp Uzmanlık Eğitimi verilmeye başlanmıştır. Kliniğimizden çok sayıda iyi yetişmiş uzmanımız gerek yurt içinde gerekse yurt dışında mesleklerini başarıyla icra etmektedirler. İlk uzmanlık bitirme sınavı Eylül 2015’de yapılmıştır. Acil Tıp Kliniğimiz kurulduğu günden beri Ataşehir bölgesindeki Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi yerleşkesinde hizmet ve eğitimlere devam edilmektedir.

Hastanemiz acil servisinde yılda yaklaşık 10.000 hastaya hizmet verilmektedir. Uzmanlık eğitim süresi 4 yıldır. Asistan hekimler 24 saat kesintisiz eğitimci uzman gözetiminde görevlerini yerine getirirler. Kliniğimizdeki asistan hekimlerin eğitimi kıdem yıllarına göre 4 ayrı grupta haftanın belli günlerinde yürütülmektedir. Eğitim programımızdaki teorik eğitimler, vaka ve güncel literatür tartışmaları ile desteklenmektedir. Rutin eğitim günlerinin haricinde ayda 2 kez çarşamba günleri kliniğimizdeki tüm asistan ve uzmanların katılımı ile Mortalite ve Morbidite toplantıları yürütülmektedir. Acile yeni başlayan asistan hekimlerimiz oryantasyon eğitimlerinisimülasyon maketleri üzerinde pratik eğitimler ile pekiştirmektedir. Asistanların girişimsel işlemler, zor havayolu yaklaşımları, yatak başı ultrasonografi ve ekokardiyografi eğitimleri alanında tecrübeli uzman eğitimcilerimiz eşliğinde yıl boyunca birebir hasta başı devam etmektedir. Asistan hekimlerimiz eğitim süreleri içerisinde klinik araştırmalarda aktif rol almaları konusunda teşvik edilmekte,ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmak üzere birçok poster ve sözlü sunum hazırlamaktadırlar. Kliniğimizdeki asistanlar 4 yıllık eğitimleri süresince en az 2 kez ulusal ve/veya uluslararası bilimsel toplantılarda kliniğimizi temsil etmeleri yönünde desteklenmektedir.Dört grupta yürütülen eğitim programı sürekli yazılı ve sözlü sınavlarla değerlendirilmektedir.

Hastanemizin bulunduğu bölgeden kaynaklı geriatri, kritik hasta ve travma hastası sayımız yüksek seyretmektedir. Böylece eğitimde yaşanan girişimsel pratik eksiği tamamen giderilebilmekte, asistanlarımız eğitim sürelerinin sonuna kadar pekçok girişimsel işlemi yüzlerce kez yapma imkanı bulmaktadır. Kliniğimizde invazif ve non-invazif mekanik ventilasyon uygulamaları aktif olarak kullanılmakta, asistan hekimlerimiz özellikle kritik hasta bakımında mekanik ventilasyon uygulamaları konusunda tecrübeli uzman eğitmenlerimiz gözetiminde teorik eğitimlerini ve hasta-başı pratik eğitimlerini tamamlamaktadır.  Kliniğimizde uzmanlık eğitimi alan araştırma görevlisi hekimlerimizin Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin açık erişimli veri tabanları üzerinden birçok tıbbi kaynağa sürekli ulaşım imkânları bulunmaktadır.

Acil servismiz yeşil bakı alanı, sarı bakı alanı, kırmızı bakı alanı, acil gözlem ve resüsitasyon alanı olmak üzere 5 bölümden oluşmaktadır. Kliniğimizdeki asistanlar 8 saat ve 16 saatlik şiftlerden oluşan bir düzende çalışmaktadır. Asistanların nöbet sayıları kıdem yıllarına göre değişmektedir. Dönemsel olarak değişmekle birlikte her nöbette arka alan kıdemli ve ön alan kıdemlisi ile birlikte toplam 8 veya 9 asistan, 2 uzman ve 1 eğitim sorumlusu bulunmaktadır.

Eğitim kadromuz toplam 5 adet Doçent ve 9 adet Uzman hekimden oluşmaktadır. Eğitimcilerimizin yayınlanmış 100’den fazla araştırması olup; asistanlara ihtisas süreleri boyunca her yayın çeşidinin yazılması ve yayınlanması konusunda destek olmakta ve yön göstermektedirler. Eğitim kadromuzun yer aldığı Tarascon Cep Serisi editörlüğü, 2019 KBRN sempozyumu, Bölgesel toplantılar, Ulusal ve uluslararası Kongre düzenlemesi gibi görevlersayesindeasistanlarımız bu tip projelerde yer alma ve tecrübe edinme imkanı sağlamaktadır.

Sunulan Tıbbi Hizmetler ve Tedaviler

Acil Servisimizde hasta bakım hizmetinde deneyimli ve alanında uzmanlaşmış hekimlerimiz ve hemşirelerimiz görev yapmaktadır. Güncel tıp uygulamaları, yeni geliştirilen cihazlar ve tedaviler konusunda eğitimler düzenlenerek hastalarımızın bakım kalitesinin en üst seviyede tutulması amaçlanmaktadır. Ayrıca, kliniğimizde tıp fakültesi öğrencileri için eğitim programları ve staj imkanları sunulmaktadır.

Kliniğimizde, hastanemizin bulunduğu Ataşehir bölgesinde tek kamu hastanesi olması sebebiyle gerek çocuk gerekse erişkin geniş hasta profilinde hasta bakımı sağlanmaktadır. Acil serviste hastalar, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları’ tebliği çerçevesinde üçlü renk kodlu (sarı-kırmızı-yeşil) triaj sistemine tabi tutularak aciliyet durumlarına göre öncelikleri belirlenmektedir. Triaj değerlendirmesi deneyimli acil servis hemşireleri tarafından her gelen hastanın hayati bulgularına ve şikayetlerine göre yapılmaktadır. Ambulans ile getirilen hastalar ise ilk olarak kırmızı alanda değerlendirilir.

Acil servisimizde geniş bir yelpazede acil müdahaleler ve tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Acil travma müdahaleleri, kardiyopulmonerresüsitasyon (KPR), akut koroner sendrom yönetimi, solunum desteği, zehirlenme vakalarının yönetimi, kırık ve çıkık gibi acil ortopedik müdahaleler gibi hizmetler sunulmaktadır. Hastanemiz aynı zamanda inme merkezi olarak hizmet sunmakta olup; inme vakalarının 7/24 en hızlı şekilde, en uygun tedaviye ulaşması için gerekli algoritmalar uygulanmaktadır. Kliniğimizdehastaların hızlı ve doğru bir şekilde tanı almasına amacı ile 7/24laboratuvar ve görüntüleme hizmetlerisunulmaktadır. Acil tedavi sonrası stabilizasyon sağlanan hastalaryoğun bakım üniteleri, cerrahi veya dahiliye kliniklerine sevk edilerek tedavi süreçlerine devam edilmektedir.

Hasta ve Yakınlarına Yönelik Bilgilendirme

Acil Servisimizde hasta ve hasta yakınlarına sağlık durumları ve tedavi süreçleri hakkında şeffaf ve düzenli bilgilendirme yapılmaktadır. Hekimlerimiz, hasta ve yakınlarının tedavi süreciyle ilgili her türlü sorusunu yanıtlar; gerektiğinde hastanın tedavi sonrası bakımına yönelik önerilerde bulunur. Ayrıca, acil durumlarda yapılması gerekenilk yardım müdahaleleri ve hastaların taburcu olduktan sonra dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirir.

İletişim ve Randevu Bilgileri

Acil servis girişimiz, D-100 karayolu üzeri İçerenköy mevkii yan yolda yer almakta olup, 7/24 acil sağlık hizmeti sunulmaktadır. Hastanemiz acil servisine ivedilikle müdahale gerektiren acil durumlarda doğrudan başvurabilirsiniz. Acil servis ile ilgili detaylı bilgi almak ve sorularınızı iletmek için web sitemizdeki iletişim numaralarından hastanemize ulaşabilirsiniz. 

Hekimlerimiz