Robotik Yürüme
07 Kasım 2022


Robotik Yürüme Cihazı hastanemiz yerleşkesinde H blok zemin katta Fizik Tedavi Servisinde hizmet vermektedir.

ROBOTİK REHABİLİTASYON

Fizyolojik veya anatomik olarak çeşitli kısıtlılıkları olan bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve mesleki durumu ile meslek dışı aktivitelerinde mümkün olan en üst fonksiyonel seviyeye getirilme işlemine rehabilitasyon denir. Rehabilitasyon faaliyetlerinin en önemli unsurlarından birisi tedavi edici egzersizlerdir. Bu egzersizler hastaya fizyoterapist veya bir cihaz tarafından yaptırılabildiği gibi, hastanın durumuna göre kendisinin de yapabileceği pasif ve aktif egzersizlerden oluşur. Bu rehabilitasyon faaliyetlerinin uzun süre alması, zahmetli olması, maliyetli olabilmesi ve bazı durumlarda yetersiz kalması düşüncesinden hareketle rehabilitasyon alanında çeşitli robotların kullanımı günden güne artmaktadır. 

Robotik rehabilitasyon faaliyetleri robot yardımlı yürüme sistemleri, robot yardımlı el-kol rehabilitasyon sistemleri ve robotik yatak sistemleri olarak özetlenebilir.

Hastanemiz Rehabilitasyon Ünitesi bünyesinde robot yardımlı yürüme sistemlerinden olan tamamen yerli teknoloji ile üretilmiş ROBOGAIT sistemi hizmet vermeye başlamıştır.

robot2.JPGrobot.JPG

Robot Yardımlı Yürüme Tedavisi Nedir, Hangi Hastalara Uygulanabilir?

İnme-felç, omurilik yaralanmasına bağlı felç, travmatik beyin hasarı, serebral palsi, Parkinson hastalığı, Multipl Skleroz (MS), yaşlılığa bağlı hareketsizlik, Alzheimer hastalığı ve diz protez, ön çapraz bağ yaralanması gibi nedenlerle yürüme yeteneği bozulmuş hastaların robotik cihaz yardımıyla yürüme yeteneğini yeniden kazandırmayı veya yürümesini düzeltmeyi hedefleyen bir fizik tedavi şeklidir. 2002 yılında FDA onayı aldıktan sonra tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır.

Bu sistemlerde hasta yürüme bandı üzerinde askıya alınarak ayakta dik şekilde pozisyonlanır ve robota bağlanır. Vücut ağırlığının cihaz tarafından hangi oranda azaltılacağına ve yürümeye cihazın hangi oranda katkı sağlayacağına yapılan muayeneler sonrasında fizik tedavi uzmanı tarafından karar verilir. Robotik yürüme sistemlerinde hasta yürüme bandı üzerinde doğal yürüme paternine göre yürütülürken, hastanın kalça ve dizlerine monte edilen alıcılar vücudun harekete cevabını değerlendirerek yürümenin hangi aşamasında problem olduğunu bilgisayara aktarır. Hasta normal yürüme paterninin dışına çıktığında robot otomatik olarak yürümeyi düzeltir. 

Robotik yardımlı yürüme tedavisinde yapılan tekrarlı yürüme hareketi beyin omurilik ve kaslar arasında hastalık veya yaralanma sebebiyle bozulmuş sinyal akışının yeniden kazanılmasına yardım eder. Bu tedavinin diğer faydaları yatağa bağımlı ve yürüyemeyen hastalarda kasların kuvvetlenmesi, bacaklardaki dolaşımın sağlanması, harekete bağlı olarak kemik erimesi ve kırık riskinin azalması, yatak yarası ve damar tıkanıklıklarının önlenmesi olarak sıralanabilir.

Robotik rehabilitasyonun uygulanabilmesi için hastanın bacaklarında en az 1 (bir) ana kas grubunda az da olsa  bir miktar hareket bulunması gereklidir.



Robot Yardımlı Yürüme Tedavisi Hangi Hastalarda Kullanılamaz

Eklem kontraktürü/deformiteleri olan, şiddetli osteoporoz (kemik erimesi) olan, açık cilt lezyonu olan, Omuz subluksasyonu (çıkığı) olan, ileri düzey spastisite (istemsiz kasılma), ileri derece anormal refleks varlığı, pulmoner (solunumsal) ve kardiovasküler (kalp-damar) sistemi ile ilgili ciddi rahatsızlıkları olan, ciddi postür (duruş) bozukluğu olan, bilişsel/kognitif bozukluğu olan, izolasyon gerektiren enfeksiyonu olan ve görme kaybı olan hastalarda bu tedavi uygulanamaz.