Polisomnografi (Uyku Bozuklukları)
19 Ağustos 2021

Polisomnografi, gece normal uyku esnasında, beyin ve vücutta tüm sistemlerin, kafa, yüz ve tüm vücut bölgelerine konulan sensörler yardımıyla kaydedilmesini içerir. Uyku merkezlerinde yapılır. Hastalar gece gelir ve tetkik gece uykusu sırasında yapılır. Tetkiki, uyku tıbbı konusunda eğitim almış olan uyku tıbbı teknisyeni yapar. Tetkikte kullanılacak sensörler yerleştirildikten sonra hasta yatırılır ve kayıt başlar. Vücudun tümünden tüm gece boyunca alınan sinyaller, uyku tıbbı konusunda eğitim almış bir hekim tarafından analiz edilir, değerlendirilir ve tanı bu şekilde konulur. Hastaya, bu hekim tarafından, saptanan hastalığı konusunda bilgi verilerek tedavi planlanır. Polisomnografi, uyku merkezinde ve normal gece uykusu sırasında tüm gece boyunca yapılır.

Kafa ve vücuda yerleştirilen sensörler nedeniyle hastalar uyuyamayacağını düşünse de, bu çok az rastlanan bir durumdur. Uykusuzluklar dışındaki uyku hastalıklarında, hastalar evlerindeki gibi ya da bundan çok daha az etkilenerek uyurlar. Nadir durumlarda, hasta gerçekten uykuya dalamazsa, uykunun yapısını ya da söz konusu hastalığı etkilemeyecek uyku ilacı verilebilir. Polisomnografi, uyku merkezi dışında, evde de uygulanabilir. Aynı sensörler yerleştirilerek evde gerçekleştirilen uyku tetkikinin dezavantajı, gece yerinden oynayan bir sensör veya aletler ile ortaya çıkan teknik bir sorunun, uyku teknisyeninin olmaması nedeniyle giderilememesidir. Bu durumda tetkikin tekrarı gerekir.

Polisomnografi

Uyku bozuklukları gece uykusunda bozulma,

aşırı gündüz uykululuğu veya diğer uyku ile ilişkili sorunları olan hastaların tanı ve tedavisi ile ilgilenen klinik tıp dalıdır.

Uyku bozuklukları tüm gece hastanın laboratuarda  polisomnografi incelemesi yapılarak  araştırılır.

Polisomnografi incelemesi ile

Uyku düzensizliği: uyuyamama (insomni), çok uyuma (hipersomni),

Parasomniler, gece terörü

Uykuda solunum bozuklukları,

Uykuda hareket bozuklukları  araştırılır.

Polisomnografi incelemesi Nasıl Yapılır

  • PSG İncelemesi hasta gece hastanede yatırılarak yapılır.
  • Öncesinde hastaya göz, çene, saçlı deriye, gögüs kafesi, karın bölgesi, bacaklara elektrotlar yerleştirilir.
  • Tüm gece hasta uykuda iken hastanın uyku düzeni, beyin dalgaları, solunumu, bacak hareketleri kaydedilir.