ROMATOLOJİ KLİNİĞİ
Romatoloji Kliniği Aralık 2008 Tarihinde Prof Dr. Necati Çakır tarafından kurulmuştur. O tarihten beri romatoloji alanında üst ihtisas eğitimi vermektedir. Hastanenin C.Blok 1. katında yataklı bir servisi, 5.Blokta ayaktan gelen hastalara hizmet veren romatoloji poliklinikleri bulunmaktadır. Yılda 18.000’den fazla spesifik hasta kliniğimizde muayene olmaktadır.
KLİNİĞİN İLGİ ALANINDAKİ HASTALIKLAR
Romatoid artrit,
Lupus,
Skleroderma
Ankilosan Spondilit ve diğer spondilitler
Sedef artriti
Oto inflamatuar artritler
Behçet hastalığı
Ailesel Akdeniz ateşi
Vaskulitler
Sjögren hastalığı
Sarkoidoz artriti
Still hastalığı
ARAŞTIRMA KONULARI
- Algoritmalar örnekleme sayılarını küçültebilir mi?
- Kişisel tedaviler ne kadar işe yarar?
- MSU kristalleri ve inflamasyon
- Cilt gelişiminin moleküler temelleri
- Genetik expressionun evulusyonu
- Behçet hastalığında urat kristaller
- Romatolojik hastalıkların epidemiyolojisi
- Behçet hastalığının etyopatogenezisi, tanısal testleri
- Ailesel Akdeniz ateşi, fenotipleme, genetik ve epigenetik faktörleri
- Romatolojide uygulana tedavi şekillerinin etkinlikleri
- Covid aşılarının etkinliğinin incelenmesi
En sık, ülkemizde görülen Behçet hastalığı ve ailesel Akdeniz ateşi gibi hastalıkların etyopato genezlerinin incelenmesi, yeni tedavilerin geliştirilmesi Kliniğimizin özel ilgi alanıdır.
İNFLAMASYON ARAŞTIRMA ÜNİTESİ
Romatoloji Kliği tarafından kurulmuştur. Bu araştırma laboratuarının esas uğraş alanı inflamasyon’dur (iltihap). Hastalıkların çoğunda, hastalığın ortaya çıkışı, şiddeti, organizmaya yaptığı zarardan inflamasyon sorumludur. Dünya nüfusunun önemli bir kısmını etkileyen romatolojik hastalıklar kronik iltihabi hastalıklardır. Kronik inflamasyon, kalp dolaşım hastalıklarının, obezite gibi metabolik hastalıkların, kanser, alzhemir gibi yaygın hastalıkların gelişimi ile de ilgilidir. COVID-19 hastalığında da hastalığın ciddiyeti ve ölüm oranları iltihabın yaygınlığı ile ilişkilidir. Romatolojinin ilgi alanına giren kronik hastalıkların bazılarında iyileştirme sağlayıcı tedaviler geliştirilmiş olmasına rağmen bu tedaviler hala yetersiz kalmaktadır.
Ünitemiz bu hastalıkların tanı ve tedavilerini geliştirmek için araştırmalar yapmaktadır. Nihai amaçlardan biri de özgün ilaç molekülü geliştirmektir. Özgün bir ilaç molekülü geliştirmek, var olan tedavilerin başarısız olduğu hastalarda farklı iltihap yolaklarının araştırılması, bu yolaklardaki moleküllerin tanımlanması, yapılarının ve fonksiyonlarının açığa kavuşturulması ile başlar.
Bu çalışmaları ülkemizdeki gelişmiş diğer laboratuarlar, uluslararası laboratuarlar ve üniversitelerle iş birliği yaparak gerçekleştirmeye çalışacağız. Halen yerli ve yabancı bilim adamlarıyla gerekli konsensüsleri sağlamış durumdayız.
KLİNİĞİMİZDE GÖREVLİ HEKİMLER
Prof. Dr. Necati Çakır (Eğitim Sorumlusu)
Doç. Dr. Sinem Sağ (İdari Sorumlu)
Uz. Dr. Süheyla Ertaş
Uz. Dr. Feyza Şahan Gürpınar
Uz. Dr. Çiğdem Çelik
Uz. Dr. Esra Yırtar