4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası
09 Mayıs 2023

Herkese Merhaba;

Ben Nurcan ÇALIŞKAN Hastanemizin İş Güvenliği Uzmanı olarak görev yapmaktayım. Bizler Hastane çalışanları olarak sağlık çalışanlarından, teknik hizmetlere, veri personelimizden temizlik personelimize, yemekhane personelimizden güvenlik personelimize hatta stajyer öğrencilerimize kadar uzanan 1600 kişilik her bireyi birbirinden değerli kocaman bir aileyiz.

İçinde bulunduğumuz günler güvenlik kültürünün farkındalığını arttırmak için 1987 yılından buyana her yıl 4-10 Mayıs tarihleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası olarak kutlanmaktadır. Bizde sizlerle birlikte bu haftayı kutlamak istedik.

İş sağlığı ve güvenliğinde temel amacımız; çalışma alanlarımızın güvenliğini sağlayarak, çalışanların sağlığına zarar verebilecek etkenlerin önceden belirlenmesi, gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmaları sağlanarak ruhsal, bedensel sağlıklarının korunmasıdır.

İş sağlığı ve güvenliğinde hepimizin bir rolü bulunmakta olup hepimizin üzerine düşen sorumlulukları mevcuttur.

“Sizlerle bir anımı paylaşmak istiyorum. Çok uzak bir geçmiş zaman olmamakla birlikte 3-5 ay önce bir gün Hastanemizde iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerimize dair saha denetimine çıktık. Yatan hasta kliniklerimizden birinin çalışma odasını gezerken dolapların üzerinde odayı kullanan veya odaya ziyarete gelen kişilerin kafasına düşme tehlikesi yaratabilecek ilaç-malzeme ve diğer ekipmanların bulunduğunu gördük. Yaptığımız değerlendirme sonrasında alanda bulunan arkadaşlarımıza kısa bir farkındalık eğitimi vererek, durumun olası sonuçlarını paylaştık. Arkadaşlarımızda depolama alanı sıkıntısı yaşadıklarını buna rağmen malzemeleri dolapların üzerinden alabileceklerini ifade ettiler. Alanda işimiz bitmişti ve diğer alanlarında saha denetimi bizleri bekliyordu. Aradan birkaç saat geçti ve dolapların üzerinde bulunan malzemenin çalışanlarımızdan birinin kafasına düşmesi sonucu iş kazasına maruz kaldığını öğrendik.”

Farklı unvanlarla bir arada 1600 kişilik kocaman ailemizin her bir ferdi bizler için değerlidir. Çok uzun süre değil 30 saniye düşünün çalıştığınız birimlerde hangi arkadaşınızın zarar görmesini istersiniz………. Düşündünüz mü? Bu soruyu sizin yerinize ben cevaplayayım. “Biriminizde bir kişide olsa zarar görmesini istemezsiniz” Bu sebeple sizlerin bedenen ve ruhen sağlıklı olmanız önceliğimizdir. Sizler Hastanemizde, dış ortamlarınızda, hatta toplum içerisinde yaydığınız sağlıklı enerji ile tıpkı parlayan bir yıldız gibi etrafınızı aydınlatıyorsunuz. “Aman ne gerek var” demeyen iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin özellikle güvenlik kültürünün yayılması için Konficyüs’ ün dediği gibi “Karanlığa küfretmektense bir mum yakın.” Gelecek nesillerimiz aydınlansın.

4-10 Mayıs tarihleri arasında iş sağlığı ve güvenliği haftası olarak kutlanan bu günlerde kazasız, sağlıklı ve güvenli bir iş yaşamını hep beraber paylaşmak dileğiyle hoşçakalın.